Jak wykorzystać skórkę od banana? 


Banan to owoc obecnie bardzo upowszechniony w Polsce. Zazwyczaj po jego spożyciu skórka ląduje w koszu, tymczasem może zostać ona przez nas wykorzystana. Niewiele osób wie o tym, iż regularne pocieranie skórką od banana zębów może sprawić, że staną się one znacznie bielsze. Ma ona bowiem działanie wybielające. Dlaczego? Ponieważ w skórce banana jest duża ilość potasu oraz wapnia. Ma ona także wysoką zawartość witamin, w tym także witaminy D. Te substancje mają natomiast bardzo dobry wpływ na stan uzębienia człowieka, ale przede wszystkim na jego kolor.


Wnętrze skórki banana nadaje się także doskonale do czyszczenie skórzanego obuwia. Skóra powinna być nadal w dobrym stanie, a pocieranie powinno odbywać się w sposób delikatny. Dzięki temu buty nabierają delikatnego błysku. Jest to zatem doskonała alternatywa dla różnego rodzaju środków nabłyszczających.


Olej ze skórki banana może natomiast złagodzić ból po ukąszeniu komara. W Chinach włókno z banana jest wykorzystywane do tworzenia tkanin.

Skórka od banana ma wiele interesujących właściwości, dlatego po spożyciu owocu nie warto jej wyrzucać.



Subskrybujcie, obserwujcie  i bądźcie na bieżąco, niech nic Was nie ominie.


Pozdrawiamy

Świat i Polacy