Najsmaczniejsze grzyby i pomysł na ich przyrządzenie


Mimo, że sezon na grzyby jest jesienią, tak naprawdę grzybobranie może trwać cały rok. W lesie o każdej porze znajdziemy inne gatunki grzybów. Jest to okazja nie tylko do zdrowych i rozluźniających spacerów na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim sprzyja zbiorom dorodnych okazów. Grzyby są różne – wiele z nich niejadalnych lub trujących i śmiertelnie trujących. Na szczęście – gatunki jadalne charakteryzują się fantastycznym smakiem.

Poznaj kilka z wielu smacznych grzybów, które warto zbierać do koszyka.

1. Borowiki

Szlachetne, tradycyjnie cenione w kuchni grzyby. Usiatkowany czy ceglastopory są świetnym dodatkiem do zup sosów, pierogów i mięs. Nie należy jednak zrywać Borowika Szatańskiego, Rudopurpurowego, Grubotrzonowego, Ponurego, Goryczaka Żółciowego. Często jeden rodzaj grzyba może posiadać kilka nazw.

2. Pogrzybki

Popularne i powszechne zajączki i pokrewne grzybki, które w niektórych miejscach rosną niemalże na pęczki. Nieco mniej aromatyczne i szlachetne od borowików, jednak świetnie nadają się do mrożenia i suszenia, a później wykorzystywania przez cały rok w najróżniejszych potrawach.

3. Kurki (Pieprzniki Jadalne)

Każdy grzybiarz potwierdzi, że kurki rosną raczej rzadko, ale w grupie. Trzeba znać na nie „miejsca”. Warto czym prędzej wykorzystać ich wyjątkowy wygląd i smak, smażąc na nich jajecznicę lub gotując sos śmietanowo-kurkowy.

4. Maślaki

Wiele odmian maślaków łączy charakterystyczny śluz pokrywający kapelusze. Maślaczki świetnie smakują podsmażone wkrótce po zerwaniu, na przykład w jajkach lub jako zaskakujący dodatek do zup i dań głównych.

5. Sowy (Czubajki)

Jeżeli rosną w rzadko uczęszczanych miejscach, ich kapelusze rozrastają się do średnicy kilkudziesięciu centymetrów! Czubajki, na przykład Kanie, są niezastąpione do smażenia w panierce z bułki tartej. Królewski „kotlet schabowy”... nie tylko dla wegan!

Oprócz tego polecamy: rydze, koźlaki, gołąbki, opieńki, pieczarki, boczniaki! Jednak pamiętaj – jeżeli nie znasz się na grzybach, zawsze analizuj zbiory z profesjonalnym atlasem i ze wsparciem doświadczonego, mądrego grzybiarza. Warto eksperymentować z grzybami, dodając je do farszów, pizz, sosów, zup czy sałatek. Mogą być gotowane, smażone, pieczone, duszone, suszone a nawet mrożone i kiszone.


Pozdrawiamy

Świat i Polacy