Grzyby dzielimy na cztery grupy


Jadalne czyli ogólnie znane, takie po których nam nic nie będzie . Przyrządzamy z nich wiele smacznych potraw oraz przypraw.

Nie jadalne to grzyby którymi się nie zatrujemy, lecz nie je się tego rodzaju grzybów, ponieważ ich wygląd jest bardzo nie estetyczny. Gdy widzimy takiego grzyba od razu odchodzi nam apetyt. Innym powodem jest ich zapach lub smak. Wystarczy jeden, żeby popsuć całą potrawę . Czasem ich struktura jest tak krucha i obślizgła, że po prostu uznano je za nie jadalne. 

Trujące grzyby to takie po których może rozboleć nas brzuch , możemy wymiotować, rozboleć nas głowa, źle się czuć, objawy mogą być różne. Niektóre gatunki specjalnie zjadają, zatruwają organizm po czym mają halucynacje, uczucia narkotycznej wyższości.

Z kolei śmiertelnie trujące jak sama nazwa wskazuje, mają w sobie takie składniki które powodują śmierć. Często jednak po zjedzeniu takiego grzyba sromotnikowego, czekają wpierw bolesne zabiegi i próby ratowania życia. Zależące od tego jak szybko się zgłosiliśmy do szpitala. Dlatego bardzo ważne jest, aby znać się na poszczególnych grzybach. Pułapka na doświadczonych grzybiarzy jest zbyt pewność siebie. Rutyna może doprowadzić do przeoczenia, no bo przecież tyle grzybów już się zjadło. Bo wujek lub babcia od lat takie zbierali.

Z mojego doświadczenia, zbieram tylko grzyby które znam, zawsze obejrzę i rozpoznam , bo przecież chodzi tu nawet o życie. Więc czy wart jest jeden grzybek naszego życia? Zasada - nie jesteś pewny, nie bierz.

Moja historia z grzybobraniem zaczęła się już od najmłodszych lat. Dodawałem do swojej znajomości grzybów coraz to nowsze, i wciąż to robię. Nawet miałem taką sytuacje, że pojechałem do sanepidu aby upewnić się, że kolejny rodzaj grzyba jakiego się nauczyłem rozpoznawać i zbierać, to właśnie ten a nie inny. Grzyby często różnią się małymi drobnymi szczegółami, których zwykła osoba, może nie rozpoznać. Np znana Kania, ceniony i pyszny grzyb może zostać pomylony z sromotnikowym śmiertelnie trującym muchomorem. Inna istotna informacja przy zbieraniu grzybów to miejsce na którym rosną. Nigdy nie zbieramy grzybów przy starych domostwach lub śmietniskach. Grzyby mają to do siebie, że chłoną wszystko jak gąbka. Dlatego zbierane w takich miejscach mogły by mieć w sobie nie chciane związki.

Pamiętajmy by zawsze być pewnym grzybów które zbieramy, a wtedy będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem i pysznym smakiem jakiego nie daje nic innego.


Życzymy udanych zbiorów

Świat i Polacy