Zupa z Cukinii


Jeśli mamy w domu dobry piekarnik, to czemu nie robić z niego dobrego użytku. Warzywa nie tracą na wartości smakowej a przyprawy jeszcze bardziej wzbogacają. Grzanki najlepiej jest zrobić wcześniej z ulubionego pieczywa. Rumiane będą się ładnie prezentować na stole.

- 400 g cukinii

- 1 duża pietruszka

- 1 marchewka

- 1 ziemniak

- 500 ml wody

- 1 liść laurowy

- 1 ziela angielskie

- sól, pieprz

- grzanki

- olej rzepakowy

- kawałek boczku

Piekarnik nastawić na 200 st. C. Warzywa, oprócz ziemniaka, obrać i pokroić na równe kawałki. Ułożyć na blasze i piec ok. 45 minut. W garnku z wodą i przyprawami gotować do miękkości pokrojonego ziemniaka. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć pokrojony na paseczki boczek. Następnie wyjąć przyprawy a dodać upieczone warzywa. Zupę zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek i nałożyć do miseczek. Możemy zapraszać gości.



Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy