Zupa z Cukinii
Jeśli mamy w domu dobry piekarnik, to czemu nie robić z niego dobrego użytku. Warzywa nie tracą na wartości smakowej a przyprawy jeszcze bardziej wzbogacają. Grzanki najlepiej jest zrobić wcześniej z ulubionego pieczywa. Rumiane będą się ładnie prezentować na stole.
- 400 g cukinii
- 1 duża pietruszka
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 500 ml wody
- 1 liść laurowy
- 1 ziela angielskie
- sól, pieprz
- grzanki
- olej rzepakowy
- kawałek boczku
Piekarnik nastawić na 200 st. C. Warzywa, oprócz ziemniaka, obrać i pokroić na równe kawałki. Ułożyć na blasze i piec ok. 45 minut. W garnku z wodą i przyprawami gotować do miękkości pokrojonego ziemniaka. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć pokrojony na paseczki boczek. Następnie wyjąć przyprawy a dodać upieczone warzywa. Zupę zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek i nałożyć do miseczek. Możemy zapraszać gości.
Życzymy smacznego
Zespół Świat i Polacy