Zupa truskawkowa


To zupa, która kojarzy się z pysznymi deserami w sezonie. Ale kto powiedział, że trzeba czekać do lata. Truskawki mrożone dostępne są przez cały rok. Można ją przyrządzić na dwa sposoby: z całymi owocami i jako krem z truskawek. Przyprawy sprawiają, że zupa jest aromatyczna i co ważne - rozgrzewa w zimowe dni. Składnikiem obowiązkowym są po prostu truskawki, a makaron to bardzo dobre uzupełnienie słodkich owoców.

Od chwili gdy poznałam jej smak, minęło trochę czasu, więc nadrabiam zaległości i często gotuję ją w domu.

- 750 ml wody

- 400 g truskawek

- 4 goździki

- 2 ziarna kardamonu

- 3 mm laski cynamonu

- cukier trzcinowy lub miód

- 50 g jogurtu sojowego

- 155 g makaronu kukurydzianego

Wodę zagotować a mrożone truskawki wrzucić do gotującej się wody, dodać przyprawy, cukier trzcinowy i gotować ok. 30 minut. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce wymieszać jogurt sojowy z 1 łyżką wazową zupy. Dodać do zupy i zagotować. Odłożyć do wystygnięcia, wyjąć przyprawy i zblendować truskawki na gładki krem.

Podawać z makaronem i miodem.



Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy