Zupa czosnkowa


Danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej. To bardzo prosta i smaczna zupa, jeśli mamy dobry wywar z warzyw. Z ziemniakami i przyprawami jest naprawdę aromatyczna i rozgrzewająca. Smakuje doskonale!

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- 7ząbków czosnku

- 1 łyżeczka kminku

- 750 ml wywaru warzywnego

- 2 łyżeczki majeranku

- 2 jajka

- 100ml wody

- sól i pieprz

- grzanki, tarty żółty ser

Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Kminek z majerankiem dodajemy do cebuli. Podsmażamy cebulę kilka minut, aż się zeszkli i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki oraz kminek z majerankiem. Dolewamy wywar warzywny i gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka ubijamy z wodą i wlewamy stróżką do zupy, cały czas mieszając. Na koniec zagotowujemy i podajemy w ulubionej wersji. Smacznego!


Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy