Wegetariański pasztet


Pyszny i zdrowy zamiennik popularnego dania to właśnie pasztet z soczewicy. Zaserwowany na ciepło w porze obiadowej lub jako uzupełnienie łatwo przyswajalnego białka na kolację. Kiełki soczewicy również mają dużo wartości jednak z warzywem sojowym można zrobić o wiele więcej. Niezastąpione jest dla ludzi aktywnych, prowadzących zdrowy tryb życia.

- 1 szklanka zielonej soczewicy

- 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej

- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

- 1 mała cukinia

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

- 50 g twardego owczego sera lub parmezanu

- 3 jajka

- 3 łyżki kaszy manny

- 1 łyżka majeranku

- pieprz czarny

- szczypta kminu rzymskiego

- szczypta suszonej kolendry

- 1 łyżka ziaren sezamu

- 1 łyżka słonecznika

Namoczoną wcześniej soczewicę gotować w 2 szklankach wody z solą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić i przełożyć do blendera. Dodać pokrojone suszone pomidory, cebulę, czosnek i zblendować. Cukinii lepiej nie obierać ale zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać do masy, wbić jajka, wsypać przyprawy, suchą mannę oraz starty na oczkach ser. Pomieszać łyżką i włożyć do podłużnej formy. Wygładzić łyżką i posypać ziarnami. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu pasztet wystudzić i pokroić na plastry.


Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy