Wegański przysmak śledziowy


Gotowane warzywa, majonez i śledź czyli zdrowy przysmak śledziowy. Bardzo ciekawe połączenie śledzia z warzywami na początek mało kuszące ale jak pyszne po przyrządzeniu. Jednak smaki zmieniają się na lepsze, oczyszczają się kubki smakowe i zaczynamy jeść to, czego wcześniej nie moglibyśmy przełknąć. Tak bardzo cieszę się, gdy odkrywam tak inspirujący smak. 

- 40 kawałków wegańskiego śledzia

- 15 łyżek sojonezu

- 3 buraki

- 2 marchewki

- 3 ziemniaki

- 1 cebula

- cytryna

- sól, sól wulkaniczna, pieprz

Gotujemy warzywa a cebulę drobno kroimy. Wyjmujemy śledzie i odsączamy z oleju. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce. W salaterce 25 cm układamy warstwami składniki doprawiając solą i pieprzem. Dół salaterki smarujemy sojonezem, następnie kładziemy śledzia. Skrapiamy go cytryną i posypujemy cebulą. Następnie kładziemy ziemniaki. marchewkę a na koniec buraki. Tak samo układamy drugą warstwę i kolejna. Wierzch smarujemy sojonezem i solimy solą wulkaniczną. Wstawiamy do lodówki by schłodzić przed podaniem i smacznego!



Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy