Wegańska sałatka z tuńczykiem


Po prostu lubimy ciekawe połączenia smakowe. Z drugiej strony mamy ogromną satysfakcję, gdy znajomi czy rodzina dziwią się, że smakuje im kolejna nowa potrawa wegańska. Wielu nie wyobraża sobie życia na diecie wegańskiej a próbują potraw, w których nie ma odrobiny produktu pochodzenia zwierzęcego. Oto propozycja na przepyszne śniadanie jak i na kolację. Powodzenia. 

- 100 g granulatu sojowego

- 1 alga nori

- 1 łyżeczka soli

- wrząca woda

- 2 łyżki octu

- 5 ogórków kiszonych

- 1 cebula

- 1 puszka kukurydzy

- 5 łyżek majonezu

- sól i pieprz

Granulat sojowy wsypać do miseczki, dodać łyżeczkę soli, pokruszoną algę nori i zalać to wrzącą wodą, by przykryła granulat. Przykryć talerzykiem i czekać aż wystygnie. Po tym dodać ocet, zamieszać i odstawić na kilka godzin.

Następnie ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z zalewy i wszystko wrzucić do miseczki. Dodać "tuńczyka" sojowego, sojonez, sól, pieprz i zamieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki, żeby sałatka się schłodziła.



Życzymy smacznego 

Zespół Świat i Polacy