Wegańska sałatka z tuńczykiem
Po prostu lubimy ciekawe połączenia smakowe. Z drugiej strony mamy ogromną satysfakcję, gdy znajomi czy rodzina dziwią się, że smakuje im kolejna nowa potrawa wegańska. Wielu nie wyobraża sobie życia na diecie wegańskiej a próbują potraw, w których nie ma odrobiny produktu pochodzenia zwierzęcego. Oto propozycja na przepyszne śniadanie jak i na kolację. Powodzenia.
- 100 g granulatu sojowego
- 1 alga nori
- 1 łyżeczka soli
- wrząca woda
- 2 łyżki octu
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 5 łyżek majonezu
- sól i pieprz
Granulat sojowy wsypać do miseczki, dodać łyżeczkę soli, pokruszoną algę nori i zalać to wrzącą wodą, by przykryła granulat. Przykryć talerzykiem i czekać aż wystygnie. Po tym dodać ocet, zamieszać i odstawić na kilka godzin.
Następnie ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z zalewy i wszystko wrzucić do miseczki. Dodać "tuńczyka" sojowego, sojonez, sól, pieprz i zamieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki, żeby sałatka się schłodziła.
Życzymy smacznego
Zespół Świat i Polacy