Sojonez


Sojonez to klasyczny odpowiednik majonezu. Konsystencję uzyskuje się dzięki emulgowaniu mleka sojowego, czyli poprzez dodawanie oleju. Jajecznego smaku możemy nadać gdy mamy jeszcze czarną sól. Ale to wybór indywidualny, uzależniony od możliwości. Jeśli nie mamy mleka można dać ugotowanej białej fasoli lub ryżu. A po zmiksowaniu sojonez będzie już gęsty, wystarczy tylko odpowiednio doprawić.

- 1 szklanka mleka sojowego

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżeczki musztardy

- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

- szczypta kurkumy

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Mleko zmiksować w blenderze, aż się spieni. Następnie dodać przyprawy, sok, musztardę i ponownie zmiksować. Dodawać cienką strużką olej. Gdy majonez zacznie gęstnieć, miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Gotowe!



Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy