Sernik piernikowy


Taki nieskomplikowany ale jak pomysłowy sernik zimowy. Nazwałam go teraz zimowym, bo to piernikowa przyprawa jest nam tak potrzebna w chłodne dni. Powodzenia! 

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

- 2 łyżeczki ciemnego kakao

- 1/3 szklanki cukru brązowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 kostki masła

- 1 jajko

masa serowa:

- 500 g tłustego twarogu

- 120 g śmietany kremówki 30%

- 1/2 kostki masła

- 5 jajek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru brązowego

- 3 łyżki kaszy kukurydzianej

- 1/2 opakowania budyniu waniliowego

Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszać i włożyć połowę pokrojonego zimnego masła oraz jajko i zagniatać na ciasto. Gotowe podzielić na 2 części, uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut. Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić. Osobno ubić kremówkę. Do drugiej połowy miękkiego masła dodać cukier i miksować. Do masła z cukrem stopniowo dodać żółtka, zmielony twaróg, kaszę kukurydzianą i proszek budyniowy. Połączyć masę twarogową z pianą z białek i ubitą kremówką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki. Połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy a połowę na masę serową. Piec ok. 60 minut w 160 st. C.


Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy