Ryż kalafiorowy z cukinią, groszkiem


Ryż z kalafiora możemy przygotować na wiele sposobów. Smak jest bardzo zbliżony do ryżu. Już nie musisz sięgać po ten sam nudny ryż. Spróbuj go zrobić w domu dodając kilka prostych przypraw. Podaj koniecznie na obiad.

- 1 kalafior

- 1 cebula

- 1 cukinia

- 5 pieczarek

- 1 szklanka mrożonego groszku

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 1 łyżeczka kurkumy

- sól i czarny pieprz

- 1/3 łyżeczki kminu rzymski

- 1/4 łyżeczki chilli

- 2 łyżki soku z cytryny

Kalafiora dzielimy na różyczki. Myjemy i zostawiamy w zimnej wodzie na kilka minut. Następnie osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy. Smażymy cebulę, dodajemy pieczarki i zostawiamy na 3 minuty pod przykryciem na małym ogniu. Po tym dodajemy groszek oraz przyprawy tj. kurkumę, sól, pieprz, kmin i dokładamy cukinię oraz kalafior. Dusimy pod przykryciem aż warzywa się ugotują. Na koniec doprawiamy do smaku chilli i sokiem z cytryny. Przekładamy na talerz i podajemy.



Pozdrawiamy

Zespół Świat i Polacy