Pasztet gryczany z batata


Słodkie bataty jedzone z umiarem mogą się stać całorocznym uzupełnieniem wielu ważnych składników odżywczych. Stają się coraz bardziej popularne dzięki wyjątkowym walorom kulinarnym. Więc jeśli znudziły cię ziemniaki to coś dla ciebie! 

- 450 g pure z dużego batata

- 250 g białej kaszy gryczanej

- 100 g masła orzechowego

- 100 g uprażonego słonecznika

- 3 łyżki przecieru pomidorowego

- 3 ząbki czosnku

- 2 duże cebule

- 3 łyżki sosu sojowego

- 70 ml oliwy z oliwek

- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

- 1 łyżeczka octu jabłkowego

- 1 łyżeczka lubczyku

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżka ziół prowansalskich

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

- sól, pieprz

Kaszę gotujemy ze szczyptą soli. Batata gotujemy i ubijamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Kaszę oraz puree z batata, masło, słonecznik, przecier, czosnek, cebulę, soję, oliwę, siemię, ocet i przyprawy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do foremki i pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.


Smacznego!

Zespół Świat i Polacy