Ciasto orzechowe


Ciasto, które musi się udać. Potrzebny tylko dobry nastrój i przepis, a w rezultacie mamy wielką radość. Wcześniej nie znałam tak dobranego smaku. Każdy może trochę poeksperymentować. To ciekawe doświadczenie, ale po kilku takich wypiekach uznałam, że będę trzymać się planu. Robię to z myślą o bliskich, jako niezapowiedzianych gości. Ciasto orzechowe przekładane kremem budyniowo-orzechowym jest doskonałe. W sam raz do dobrej kawy.

Ciasto:

- 100 g orzechów włoskich

- 100 g mąki T650

- 120 g brązowego cukru

- 85 ml oleju rzepakowego

- 180 ml mleka sojowego

- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody

Krem do przełożenia:

- 360 ml mleka sojowego

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 4 łyżki brązowego cukru

- 80 g orzechów laskowych

Toffi z orzechami:

- 100 g orzechów włoskich

- 100 ml wody

- 5 łyżek brązowego cukru

- 4 łyżki jogurtu sojowego

Piekarnik musimy nastawić na 180 st. C. Orzechy włoskie trzeba zmielić na mąkę. Do miski wsypać zmielone orzechy, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodać mleko, olej i mieszamy ciasto. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do foremki i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Następnie krem: 300 ml mleka podgrzać w garnku, a w reszcie mleka rozpuścić budyń. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać rozpuszczony budyń i mieszać aż zgęstnieje. Potem odstawić do wystygnięcia. Na patelni uprażyć orzechy laskowe. Gdy przestygną zmielić je w blenderze i przełożyć do budyniu. Całość zblendować na krem i wstawić do lodówki. Ciasto przekroić na pół. Na spód nałożyć orzechowy krem a na wierzch górę ciasta i wstawić do lodówki. Orzechy włoskie pokroić i uprażyć. W garnku zagotować 100 ml wody razem z cukrem. Gotować przez ok. 10 minut, aż zacznie się delikatnie karmelizować na „toffi”. Teraz trzeba dodać jogurt i dalej gotować na małym ogniu. Posypać uprażonymi orzechami włoskimi po cieście i polać „toffi”. Ciasto jeszcze raz wstawić do lodówki na ok. godzinę.



Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy