Brzoskwiniowy sernik na zimno


Sprawdzi się domowy cienki biszkopt, herbatniki a nawet ciastka owsiane. Skorzystajmy z tego co dostępne jest w naszej domowej kuchni. Do owoców najlepiej pasuje spód biszkoptowy ale równie dobrze można dać pełnoziarniste herbatniki. Oczywiście wybór jest bardzo szeroki ale zależny od indywidualnych upodobań.

- 700 g tłustego twarogu

- 2 łyżki żelatyny

- 1/2 szklanki gorącej wody

- 200 g śmietany kremówki 30%

- 1 puszka brzoskwiń (850 g)

- 200 g cukru trzcinowego

- sok z 1/2 cytryny

- 0,5 szklanki zalewy z brzoskwiń

- 2 galaretki brzoskwiniowe

- biszkopt lub herbatniki pełnoziarniste

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ciastkami. Brzoskwinie przelewamy przez sito i kroimy w talarki. Mielimy twaróg. 2 łyżki żelatyny zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy. Ubijamy śmietanę kremówkę. Do twarogu dodajemy sok z cytryny, zalewę z brzoskwiń i cukier. Dodajemy żelatynę, kremówkę, i połowę brzoskwiń. Drugą połowę położymy na ciasto. Masę serową wylewamy na blachę z ciastkami. Sernik wstawiamy do lodówki na godzinę. Szykujemy galaretki brzoskwiniowe. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, wyjmujemy sernik z lodówki i układamy brzoskwinie. Zalewamy powoli tężejącą galaretką i wkładamy jeszcze na chwilę. Gotowe!


Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy