Brownie


Znane na całym świecie, ciasteczka o intensywnym smaku. Deser Zawdzięcza swą nazwę ciemnobrązowemu kolorowi czekolady. Ciasto nie wyrasta, jest gęste a najbardziej liczy się smak. Wspaniały dodatek do kawy, na ciepło lub na zimno. Przepis wydaje się prosty, ale czy tak łatwo osiągnąć idealny smak? Przekonajcie się sami.

- 1 kostka masła

- 3 tabliczki czekolady: 2-do ciasta,1-do posypania

- 200 g brązowego cukru

- 3 całe jajka

- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej

- 1/2 łyżki aromatu waniliowego

- szczypta soli

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić, czekolady połamać i roztopić. Trzecią tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ubić jajka, osobno pianę i żółtka, dodać cukier i aromat. Dolać przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól. Przełożyć ciasto do formy, posypać czekoladą z lodówki i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.


Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy