Sojonez to klasyczny odpowiednik majonezu. Konsystencję uzyskuje się dzięki emulgowaniu mleka sojowego, czyli poprzez dodawanie oleju. Jajecznego smaku możemy nadać gdy mamy jeszcze czarną sól. Ale to wybór indywidualny, uzależniony od możliwości. Jeśli nie mamy mleka można dać ugotowanej białej fasoli lub ryżu. A po zmiksowaniu sojonez będzie już gęsty, wystarczy tylko odpowiednio doprawić. 


- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- szczypta kurkumy

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego 

Mleko zmiksować w blenderze, aż się spieni. Następnie dodać przyprawy, sok, musztardę i ponownie zmiksować. Dodawać cienką strużką olej. Gdy majonez zacznie gęstnieć, miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Awangardowy styl życia

Więcej…

Graffiti

Więcej…

Telefony

Codziennie

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Zoo w Ostrawie

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Jak wesprzeć stawy?

Więcej…

Proporcjonalne ciało człowieka.

Więcej…

Moda

Artykuły

Zupa truskawkowa

Więcej…

Pyszny i zdrowy cydr

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Pływy morskie

Więcej…

Czy wiesz kto był najbogatszy na świecie ?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…

Tuńczyk błękitno-płetwy

Więcej…