Słodkie bataty jedzone z umiarem mogą się stać całorocznym uzupełnieniem wielu ważnych składników odżywczych. Stają się coraz bardziej popularne dzięki wyjątkowym walorom kulinarnym. Więc jeśli znudziły cię ziemniaki to coś dla ciebie! 

- 450 g pure z dużego batata
- 250 g białej kaszy gryczanej
- 100 g masła orzechowego
- 100 g uprażonego słonecznika
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 3 łyżki sosu sojowego
- 70 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz

Kaszę gotujemy ze szczyptą soli. Batata gotujemy i ubijamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Kaszę oraz puree z batata, masło, słonecznik, przecier, czosnek, cebulę, soję, oliwę, siemię, ocet i przyprawy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do foremki i pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Smacznego!

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Zostań EKO bohaterem i chroń swoją planetę

Więcej…

Awangardowy styl życia

Więcej…

Telefony

Codziennie

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Woda wypłukała dla nas nagrodę

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marihuana medyczna

Więcej…

Zegar Biologiczny

Więcej…

Moda

Artykuły

Szparagi w bekonie

Więcej…

Tortilla

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Pływy morskie

Więcej…

Założę się, że nie zgadniesz ile mamy w Polsce Łosi

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Największe drzewa świata

Więcej…

Polowanie na nocnego drapieżnika z jeziora

Więcej…