„Chałwa z pestek słonecznika z miodem i sezamem”

Chałwa to wyrób popularny na Bałkanach a ręcznie robiona jest krucha i wyśmienita w smaku. Można ją wzbogacić czekoladą i migdałami. Mała słodka przyjemność nie będzie już tylko kusić jeśli zrobisz ją osobiście. Powodzenia! 

- 1 szklanka słonecznika
- 3 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu. Ostudzić i wsypać do blendera. Dodać miód, aromat i sok z cytryny. Miodu można dać więcej niż dwie łyżki tak by masa była nie za gęsta ale tez odpowiednio słodka. Teraz trzeba zblendować dodatki z uprażonym ziarnem. Następnie niewielkie naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać powierzchnię ubijając do dna. Wstawić do lodówki na 3 godziny i pokroić na małe kawałeczki. Przepyszny deser.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Rejestr Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym

Więcej…

Dlaczego pies jest najlepszym przyjacielem człowieka?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Morze Bałtyckie i jego tajemnice

Więcej…

Norweska atrakcja - koniec świata

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Jak dbać o naturalne piękno dłoni i paznokci

Więcej…

Właściwości babki lancetowatej

Więcej…

Moda

Artykuły

Dyniowy chlebek

Więcej…

Zupa czosnkowa

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz dlaczego Jerzyk zwyczajny, wcale nie jest "zwyczajny"?

Więcej…

Czego nie wiemy na temat popcornu?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…

Najsmaczniejsze grzyby i pomysły na ich spożycie.

Więcej…