Dawno, dawno temu powstał pierwszy przepis na kotlety sojowe po grecku. Potem przyszedł czas na selera a nawet boczniaki można przyrządzić zamiast śledzia. Dlaczego nie soczewica w śledziowej marynacie? Jeśli jesteś ciekawy jak smakuje śledź w sosie rybnym bez ryby musisz koniecznie sprawdzić ten przepis. Polecam go osobom które przeszły na weganizm a tęsknią za smakiem śledzi i zastanawiają się co podać na kolację. 

- 250 g kotletów sojowych

- woda do namoczenia

- 3 łyżeczki soli

Zalewa:

- 3 łyżki octu
- olej
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 duża cebula
- 7 ząbków czosnku
- 2-3 algi nori
- liść laurowy

     Do kotletów wsypujemy 3 łyżeczki soli i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy do namoczenia ok. 1,5 godz. Kroimy cebulę w krążki i siekamy czosnek. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy sól i wlewamy ocet. Algi rwiemy na kawałeczki. Miękkie kotlety kroimy w centymetrowe paski. Na spód słoika 0,7 litra kładziemy trochę alg, trochę kotletów, cebulę, czosnek i po 1 listku laurowym. Ugniatamy ręką i kładziemy kolejne warstwy. Wierzch wykładamy cebulą i ugniatamy. Wlewamy zalewę octową do połowy słoika i do pełna uzupełniamy olejem. Zamykamy słoiki i wkładamy na ok. 3 doby do lodówki, żeby się przegryzło. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Awangardowy styl życia

Więcej…

Graffiti

Więcej…

Telefony

Codziennie

5 powodów, dla których warto odwiedzić Tajlandię.

Więcej…

Zoo w Ostrawie

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Jak wesprzeć stawy?

Więcej…

Proporcjonalne ciało człowieka.

Więcej…

Moda

Artykuły

Zupa truskawkowa

Więcej…

Pyszny i zdrowy cydr

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Pływy morskie

Więcej…

Czy wiesz kto był najbogatszy na świecie ?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…

Tuńczyk błękitno-płetwy

Więcej…