To zupa, która kojarzy się z pysznymi deserami w sezonie. Ale kto powiedział, że trzeba czekać do lata. Truskawki mrożone dostępne są przez cały rok. Można ją przyrządzić na dwa sposoby: z całymi owocami i jako krem z truskawek. Przyprawy sprawiają, że zupa jest aromatyczna i co ważne - rozgrzewa w zimowe dni. Składnikiem obowiązkowym są po prostu truskawki, a makaron to bardzo dobre uzupełnienie słodkich owoców. 

Od chwili gdy poznałam jej smak, minęło trochę czasu, więc nadrabiam zaległości i często gotuję ją w domu.

- 750 ml wody

- 400 g truskawek

- 4 goździki

- 2 ziarna kardamonu

- 3 mm laski cynamonu

- cukier trzcinowy lub miód

- 50 g jogurtu sojowego

- 155 g makaronu kukurydzianego

Wodę zagotować a mrożone truskawki wrzucić do gotującej się wody, dodać przyprawy, cukier trzcinowy i gotować ok. 30 minut. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce wymieszać jogurt sojowy z 1 łyżką wazową zupy. Dodać do zupy i zagotować. Odłożyć do wystygnięcia, wyjąć przyprawy i zblendować truskawki na gładki krem.

Podawać z makaronem i miodem.

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Rejestr Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym

Więcej…

Graffiti

Więcej…

Telefony

Codziennie

Jak zaplanować podróż kamperem?

Więcej…

Pamiętasz zapach ziemniaczków z ogniska?

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zdrowy sen

Więcej…

Jak zadbać o swój mózg?

Więcej…

Moda

Artykuły

Szparagi w bekonie

Więcej…

„Wegański śledź”

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz dlaczego Jerzyk zwyczajny, wcale nie jest "zwyczajny"?

Więcej…

Poznaj przybyszy z Afryki

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…

Największe drzewa świata

Więcej…