Czym charakteryzuje się herbata Lapsang  Souchong


W naszym kraju nie brakuje miłośników herbaty. Jesteście w tej grupie? W takim razie powinniście wiedzieć, że na rynku znajduje się herbata o zapachu... wędzonki. To właśnie Lapsang Souchong. Co warto wiedzieć o tym napoju? Kiedy najlepiej go spożywać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że jest to w 100% herbata czarna. Pochodzi z prowincji Fukien w Chinach. Jak powstaje ten oryginalny napój o wędzonym aromacie? 


Wszystko jest możliwe dzięki procesowi wędzenia herbaty w dymie z korzeni sosny chińskiej. Oczywiście, herbata czarna jest poddawana także całkowitemu procesowi fermentacji. Nie można nie zaznaczyć, że generalnie czarne herbaty są najbardziej utlenione. Ciekawostką dla wielu osób może być fakt, że tym właśnie różnią się od zielonego napoju z tej kategorii. W końcu ta odmiana - jako jedyna - nie jest poddawana procesowi utleniania. Warto też zaznaczyć, że zielona i czarna herbata są wytwarzane z jednej i tej samej rośliny, ale właśnie proces przetwarzania liści powoduje finalne różnice w wyglądzie. Lapsang Souchong ma nie tylko charakterystyczny aromat. Trzeba zwrócić uwagę, że herbata posiada też wiele cennych minerałów. Należy dodać, że ludzie najczęściej spożywają ją do obfitych śniadań, a także do potraw rybnych. Czas zaparzania to tylko około 3 minuty pod przykryciem. Po tym okresie warto starannie oddzielić liście od przyrządzonego naparu, aby móc w pełni się nim delektować.


Pozdrawiamy

Świat i Polacy